Yöresel Ürünler Pazar Yeri

Geri

Yöresel Ürünler Pazar Yeri

Ayaş, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmasından dolayı ekonomisi bir hayli gelişmiştir. Ekonominin ana damarlarından birisi hiç şüphesiz ki tarımdır. Ayaş domatesi dünyaca ünlüdür. Son zamanlarda ilçede salça fabrikaları kurulmuş ve Ayaş domatesinin salçası yapılmaya başlanmıştır. İlçe son zamanlarda tarhanası ile de atağa kalkmıştır. Ve tabiki Ayaş denilince akla domatesle birlikte gelen “Dut”… Yörede ekonomiye can veren dutun pekmezi de yapılmaktadır.
 
Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı daha iyi üretim planlaması yapılabilmesi için hazırlanan Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi’ne (TÜKAS) ilk girişleri Ayaş’a bağlı Ilıca Köyü’nde yapmıştır.
 
İlçede ayrıca bölgenin iklimine uygun olarak; Tahıl (özellikle buğday, arpa, çavdar, yulaf), şeker pancarı, elma, armut, sebze (baklagiller – fasulye, nohut, mercimek, bakla), ayçiçeği, badem, patates ve soğan ekilmektedir.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ayaş girişine 30 dükkândan oluşan “Ayaş Yöresel Ürünleri Pazar Yeri” yaptırıldı. Ayaş - Beypazarı - İstanbul Karayolu üzerindeki yer, Ayaş ve köylerinde ikamet eden üreticilere, bölgenin bayan girişimcilerine ve özürlü vatandaşlara kiralanan Yöresel Ürünler Pazar Yeri’nde satılan tüm ürünler yerel ve organik tatlardan oluşuyor. Pazar yerinde Ayaş dutundan, kiraz, kayısı, vişne ve kavuna; patlıcandan, salatalık ve Ayaş domatesine kadar her türlü meyve sebze mevsimine göre tüketiciye sunuluyor. 
Mevsimlik ürün satışlarının yapılabildiği alanda, ilçenin meşhur beyaz dut ve karadut pekmezleri ile reçeli ve şurubu da satılıyor. Ev yapımı turşu, tarhana, makarna gibi ürünlerin yanı sıra nohut, fasulye, mısır, ay çekirdeği, bulgur gibi  bakliyatlar da Başkentliler için satış tezgâhlarındaki yerini aldı. Yöresel Ürünler Pazar Yeri’nde; ayrıca mantı, gözleme, yaprak sarma, Ayaş Göveçi ile meşhur  höşmerim tatlısı da Başkentlilerin ilgi gösterdiği ürünler arasında yer alıyor.
 
Yöresel Ürünler Pazar Yeri